Hvorfor bæretøy?

Fakta: Det eksisterer ikke et eneste menneske i verden som på et eller annet tidspunkt har blitt bært av et annet menneske. Bæretøy er ganske enkelt forklart et verktøy som gjør det lettere for bæreren å bære over tid. Så om du ønsker en lettere hverdag med babyen, skaff deg et bæretøy! 

Hvilket bæretøy skal jeg velge?

Det finnes flere typer bæretøy. Bæresjal, sele, ringslynge, og meh dai er noen ergonomiske alternativer du kan velge mellom. Videre på denne siden viser jeg ulike bæretøy, og hvordan man vanligst bruker dem.

BÆRING

Bæresjal

Bæresjal deles hovedsaklig inn i to kategorier. Elastisk og vevd.


Elastisk sjal er anbefalt hos de minste babyene, kan forhåndsknytes og man bør ha 3 lag over babyen for å sikre babyen. Etterhvert som det elastiske sjalet blir brukt mister sjalet noe av de elastiske egenskapene. 


Vevd sjal kan brukes fra babyen er nyfødt, kan knytes på mange ulike måter, både på mage, hofte og rygg. Det er laget på en måte som gjør at det kan brukes lengre enn elastisk sjal. Det er mange ulike produsenter som lager vevd sjal, og de bruker ulike typer fiber i sjalene. 

Sele

En bæresele består av et panel, et midjebelte og skulderstropper. Man kan bruke seler på mage, hofte og rygg (etter barnet har fylt 6 mnd). Det finnes flere produsenter og selene er ikke identiske med tanke på bruk. Noen seler har tynnere midjebelter andre tykke. Noen har skulderstropper som kan krysses på ryggen, og noen har ikke den muligheten. Noen seler har et bredt panel, og noen paneler smalnes ned mot barnets sete. En sele passer ikke alle, det kommer helt an på kroppsfasong, babyens størrelse, og dine egne preferanser.

Ringslynge

En ringslynge er et kort vevd sjal med ringer sydd på en spesiell måte i en av endene av sjalet. Det kan brukes fra babyen er nyfødt. Man bruker det ved at man tar enden av sjalet gjennom ringene og tilbake mellom begge ringene før man tar barnet i ringslyngen. Barnet bør alltid sitte oppreist i ringslyngen for å sikre frie luftveier. 

Meh dai

Meh dai er et tradisjonelt asiatisk bæretøy bestående at et panel, to lange skulderstropper og et midjebelte som knytes. En meh dai har mange likhetstrekk med bæreseler, men passer flere på grunn av justeringsmulighetene man har på grunn av de lange skulderstroppene. Flere produsenter har flere justeringsmuligheter av panelet som gjør at man kan justere panelet når barnet blir større.